Ezt a témát jelenleg olvassa:   1 Névtelen

Kabóca
Csak most jött
Sziasztok!

Biztosan voltatok már valamelyik déli országban, s tapasztaltátok, hogy a forró nyári hangulat nem lehetne teljes a kabócák állandó 'éneke' nélkül.

Állítólag Magyarországon is éldegélnek példányok (pl. Villányi hegység. Egyszer én is hallani véltem a Mecsekben, de annak a hangja mintha nem lett volna annyira fülsértő, mint Dalmáciai testvérének. Azt hiszem, az óriás énekes kabócáról van szó, de többet nem tudok róla

Én már sokszor elképzeltem hogy a kertemben hallgatom a kabócák énekét ... Mit gondoltok, lehetne nálunk is telepíteni ezeket anélkül, hogy 'ökológiai katasztrófát' idéznénk elő? Gondolkodtatok már ezen?

Lehet, hogy őrültség az egész. De ha legalább a hangját fel lehetne venni CD-re...

Várom a véleményeiteket
Csaba, Pécs

Beküldve: 2007/3/23 5:47
Transfer the post to other applications Transfer

Re: Kabóca
Moderátor
Lakhely Szekszárd
A Szekszárdi-dombság erdeiben is van kabóca, tehát a hangját könnyen fel tudod venni... Az állatok betelepítése pedig majdnem mindíg ökológiai katasztrófához vezet. Tehát se kabóca, se zebu.

Beküldve: 2007/3/23 6:22

Csak most jött
Köszönöm a gyors és határozott választ.

Nem vagyok jártas a dologban, de sokféle kabóca létezik és nem biztos, hogy Magyarországon ugyanazokat hallhatjuk, mint mondjuk Görögországban.

Elképzelhető, hogy bizonyos kabócák (pl. Cicada orni, cicada cretensis, stb) a globális felmelegedés hatására maguktól fognak tömegesen 'áttelepülni' Magyarországra?

Ha igen, akkor inkább megvárom ...

Addig is, küldök néhány linket, ha valakit érdekel:

http://www2.arnes.si/~ljprirodm3/cikade.html
http://www.avisoft.com/sounds.htm

Üdv:
enncsaba

Beküldve: 2007/3/23 10:58

Moderátor
Lakhely Szekszárd
Érdekelt! A második linken az óriás schnauzer hangja elég barátságos. Előtte elfelejtettem lejjebb halkítani a hangszórót, volt meglepi...

Beküldve: 2007/3/23 14:19

Csak most jött
Én Tihanyban láttam/hallottam kabócát, fel is vettem kamerával viszonylag közelről. Azóta beszéltem egy hivatásos rovarásszal, az elmondta, hogy ezek a nagy kabócák az országban nem a mediterrán kabócák, hanem más fajták, de szerintem a hangjuk szempontjából ez érdektelen. Egy barátom hallotta őket egy Vác melletti hegyen a fenyvesben, valamint egy topicban olvastam, hogy a Feneketlen tónál hallottak egy párat. Július-Augsztusban, hőség idején érdemes fülelni utánuk. Egyébként azt hiszem bizonyos fák gyökérnedveit szívogatják lárva korukban sok évig a földben, utána kifejlődnek, előjönnek, majd egy nyárig élnek, párzanak és elpusztulnak. Egyes fajok 17 évig élnek a föld alatt.

Beküldve: 2007/3/23 18:38

Ide költözött
Lakhely Dunakeszi
A kabócák kötődnek a növényzethez, parti fenyvesekhez, ciprusokhoz, ott vannak tömegesen, ahol ezek vannak. Én Badacsonytomajon a Folly alborétumban hallottam tömegesen őket. Ott sok tűlevelő örökzöld él, egzóták, például cédrus fajok, ciprus fajok, szír boróka (Juniperus drupacea), szabin fenyő (Pinus sabiniana), óriástobozú fenyő (Pinus coulteri), tengerparti mamutfenyő stb.

Beküldve: 2007/3/25 12:28

Nem tud távol maradni
Lakhely Pécs
Most derült ki,hogy amit tavaj lelkesen lefotóztam,hogy "dejó,végre látok egy kabócát" az nem is kabóca csak valami mutáns szöcske volt.... 1kg20dkg, belilult a vádlim akkorát rugott belém
Én is csípem a kabóca "zörgését"! Örmmel vettem a hasonlóan gondolkodók jelenlétét! Annyi a hozzáfüznivalóm,hogy a "betelepítésük" szerintrem nem vezetne ökológiai katasztrófához,,, hisz nem egy elszigetelt térségről van szó mint mondjuk Újzéland vagy Madagaszkár esetében....meg asztán.. több százezer kabóca sem ér fel egyettlen zöldkártya nélkül üzemelő Ikarusz okozta környezetkárosítással!!!

Beküldve: 2007/3/28 6:50

Újra: Kabóca
Csak most jött
Én július elején hallottam kabócákat zizegni Kaposvár egy szép parkjában. Hangjuk másnak tűnik, mint pl. a horvátországié. Nem ismerem a pontos itteni fajtákat, de a rádióban épp ma hangzott el, hogy az amerikai lepkekabócák milyen károkat okoznak itthon a kertekben...

Beküldve: 7/23 9:03

Ide költözött
Lakhely Szeged
Sziasztok! Nekem a kertem fenyőerdő közelében van , és mégis az akácos erdősáv felől hallottam őket zenélni tavaly nyáron. Előtte és most nem tünik fel, de tavaly nagyon hangosk voltak. Olvastam is róluk, hogy a fák leveleinek nedvét szívják ki , evvel táplálkoznak. Lehet , hogy az előző meleg teleken szaporodtak el, és most ez a hideg tél betett nekik.Olvastam , hogy van magyarországi változata is( azok kicsik) , de ezek úgy zenéltek mint Olaszban.

Beküldve: 7/23 18:21

Csak most jött
Lakhely Veszprém
Pécsett júniustól jó meleg időben én rendszeresen hallom őket. Tény hogy nem fülsértőek, de azért nem is valami halkak....

Beküldve: 7/23 21:22

Csak most jött
Múlt hét pénteken videóztam ezt Siófokon: <embed width="600" height="361" type="application/x-shockwave-flash" allowFullscreen="true" allowNetworking="all" wmode="transparent" src="http://static.photobucket.com/player.swf" flashvars="file=http%3A%2F%2Fvid41.photobucket.com%2Falbums%2Fe292%2Fmergez%2Fothers%2Fkab.mp4">

Beküldve: 7/29 6:12

Csak most jött
Elnézést, ezt:

Kabóca

Beküldve: 7/29 6:15

Nem tud távol maradni
Lakhely Szeged
Magyarországon is őshonos a Kőris- vagy Mannakabóca(Cicada orni) és az Óriás énekes kabóca(Tibicen haematodes)elsősorban a dombvidékeken de remélem nálunk az alföldön is meghonosodnak mert imádom a hangjukat.

Beküldve: 7/29 9:30

Te tudsz hozzászólásokat olvasni.
Te nem tudsz létrehozni új témát.
Te nem tudsz válaszolni a hozzászólásokhoz.
Te nem tudod szerkeszteni a hozzászólásaid.
Te nem tudod törölni a hozzászólásaid.
Te nem tudsz új szavazást indítani.
Te nem tudsz szavazni.
Te nem tudsz állományokat csatolni a hozzászólásaidhoz.
Te nem tudsz hozzászólni jóváhagyás nélkül.

[Részletesebb Keresés]

palmenwaeldchen.eu - oazadepalmieri.ro - palmaligetetmagyarorszagnak.com - palmaliget.hu | Médiaajánlat | Copyright © 2006-2010. Designed by hadria | Powered by | 0.243 Seconds | 1 Queries | RSS Hírforrás

Tudta Ön?
A Musa basjoonak már -2 C fokon az összes levele teljesen leszárad. Ez egy természetes folyamat, nem betegség.

További részletek...

Translate

Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó?

Regisztrálj most!

Keresés

Kertészeti webáruház
Kertészeti webáruház
Kertészeti nagykereskedelem

Fõ menü