Ezt a témát jelenleg olvassa:
1 Névtelen
Musa basjoo-s tapasztalatok |
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Én augusztus 25-én ültettem el a 40 cm-es banánokat, majd meglátjuk, mi lesz belőle. Majd rakok fel képeket. Kérdezném, hogy az első fagyokig nől még? És ha igen, mennyit, kb? Előre is köszönöm!
Dávid
Beküldve: 2007/8/25 17:14
|
|
Transfer
|
||
Újra: Musa basjoo-s tapasztalatok |
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Itt vannak a képek.
Az ültetésben a kutyusom is segített, ez látszik is, még ültetés után is ott volt velem ![]() File csatolás: Musa basjoo.jpg (24.33 KB)![]() Musa basjoo és a kutyám.jpg (21.58 KB)![]() Musa basjoo kiültetve.jpg (22.50 KB)![]()
Beküldve: 2007/8/26 12:43
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Valamennyit biztosan fog még nőni. Kiveszed télre, vagy megpróbálod kint teleltetni?
Beküldve: 2007/8/29 9:30
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Szeretném kint teleltetni, csak azt nem tudom, hogy mivel takarjam be az áltörzsét. Nem akarok olyan szerves anyagot használni, amiben egyszercsak "eltűnik". Kérdezném, hogy jó-e a száraz pampafű, vagy a lenyírt, száraz fű? Köszönöm előre is a választ
Üdv.: Dávid
Beküldve: 2007/8/29 11:09
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Képzeljétek! Amikor megvettem a musa basjoo-t,(aug. 21.) akkor láttam, hogy hoz egy levelet (alig látszott, mert nagyon pici volt) mára teljesen kinyílt! mintegy 1 hét alatt hozott egy levelet!
Tényleg gyorsan nől! ![]()
Beküldve: 2007/8/29 11:21
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Nem tud távol maradni
![]()
![]() |
A gránátalmához, fügéhez, babérhoz hasonlóan a musa basjoo-val kapcsolatban is arra a meggyőződésre jutottam, hogy vannak különbözően fagytűrő változatai, ezzel kapcsolatban vannak is információk arról, hogy japánban 400 változatát termesztik! Sajnos én rosszat foghattam ki, a komáromi díszfaiskolából rendeltem, már tavaly is lassan nőtt, pedig nagyon jó talajba ültettem, trágyáztam is, majd az idei áldásos télen kifagyott. A másikat kivettem ősszel és bevittem, ennek a központi törzse szépen lassan elpusztult, majd a sarjak is. Tehát akinek mondjuk a 2005/06-os telet túlélte a banánja, az feltétlenül tegye közkinccsé, és lázasan választgassa le a sarjakat! Illetve adja meg a beszerzési forrást!
Beküldve: 2007/9/4 18:35
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Webmester
![]()
![]() |
Musa basjooból, mint minden növényből több száz elszigetelt helyi populáció létezik, aminek a klimatikus alkalmazkodóképessége változó lehet. Én is rendeltem még anno a Komáromi kertészetből vagy 6 éve, de nekem nem volt negatív tapasztalatom azzal az eresztéssel. Igaz kihalt, de én voltam a pancser.
Én 2005-ben kaptam ajándékba, "csereberébe" egy helyi kertészettől egy olyan sarjat, ami télen-nyáron a fóliaház sarkában volt. A tulajdonos szerint cirka 10 éves volt. Az anyanövény törzse megközelítőleg 20cm átmérőjű volt. Ne ebből vágtam le ásóval a felét. :) Erről a banánról van is kint pár képem a galériában. Na ez kibírta a 2005/06 telet úgy, hogy állt a takarásban a belvíz :)) Ebből tudok csereberére limitált tősarjakat felajánlani tavasszal, akit érdekel. Amúgy idei év basjoo-knál elég érdekesen zajlott le. Nekem pl takarás alatt ugyanúgy elrohadt a törzse, tövig lefagyott. Idén nem is nőtt olyan látványosan, szerintem túl meleg volt az idei klíma. Több helyen is láttam hogy bizonyos basjook idén nem produkáltak akkora növekedést mint pl. 2006 nyarán. Üdv.,
Beküldve: 2007/9/4 21:03
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Ide költözött
![]()
![]() |
Sziasztok,
meg tudom erősíteni, hogy idén a M. basjoom nem nőtt olyan ütemben mint tavaly. pedig én is jó talajba ültettem. 2003 tavaszán ültettem, 2003/04 télen teljesen visszafagyott, de rizómáról kihajtott, 2004/05 télen nem fagyott teljesen vissza, egyik törzs túlélte a telet és 2005 őszére szép nagy lett. 2005/06-os télen elpusztult. Kifagyott, vagy inkább a gombák pusztították el? Túltakartam? Föld, avar, kartonpapír, több rétegben gyékény, végül fólia. A fóliára gyanakszom. De lehet, hogy a 05/06-os tél tehet róla. A banán Rappaiéktól származott. 2006-ban újabbat ültettem, ezt bár máshonnan vettem, de kiderült, hogy ez is Rappai féle eredetileg. 2006 őszéig szinte egy törzs nőtt, az viszont hatalmas lett, sarjak épp, hogy el kezdtek nőni. Az első elfagyás után kiástam behoztam télre. Bent regenerálódott és el kezdett nőni a központi törzs és a sarjak is. Idén nyáron nálam is elég érdekesen viselkedett, kiültetve a szél és a nap teljesen tönkretette a meglévő leveleit, ez még rendben, de azután a nagy központi törzs abbahagyta a növekedést, csak a sarjak nőttek. Egy idő után megindult a központi törzs, azután leállt és pusztulni kezdett, ez néhányszor ismételte. Augusztusra a sarjak (3 db) lehagyták a haldokló központi törzset. Közben a nyáron pusztító viharok sokszor teljesen összetörték leszaggatták a levelei. Ez és a 40 fok feletti meleg visszavetette a növekedését. Augusztus végén el kezdett pusztulni az egyik sarj, az új ki nem nőtt levele elhalt, megbarnult, közben a majdnem teljesen halott régi központi törzs megindult. Lepermeteztem gombaölővel, már 2 félével is, de nem használt. Vándorol benne a halál…De a 2 nagy sarj továbbra is szépen nő. A Musa itinerans sokkal jobban nőtt, semmi pusztulás, jobb helyre ültettem, kevesebb szél és félárnyékos a helye, már jóval nagyom mint a M. basjoo.
Beküldve: 2007/9/5 12:53
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Hogyan takarjam a 40 cm-es musa basjoo-mat? (3db van belőle). Ti tudtok valamilyen trükköt, hogy milyen anyaggal takarjam? Előre is köszönöm
Beküldve: 2007/9/5 13:57
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Még egy kérdés. Az normális, hogy a levelein barna pöttyök jellenek meg? Már az új levéllel is ez történt. Segítségeteket előre köszönöm!
Beküldve: 2007/9/6 16:36
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Mi történt? Senki sem válaszol? Mire valaki válaszol, addigra el is pusztul szegény növény, mert nem tudom, mi a baja!
![]()
Beküldve: 2007/9/10 19:48
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Takarás: Az első fagyos napok után a levelei elfagynak. Akkor törzsét vágd majd el a talaj fölött 60 cm-rel, és permetezd le gombaölő-szerrel. Ezután dróthálóval vagy „nyúlhálóval” kerítsd körbe, és töltsd fel száraz lombbal, szalmával.
A foltok szerintem valamilyen gombás fertőzés jelei, permetezd le gombaölőszerrel. Egyre több jelenik meg?
Beküldve: 2007/9/11 17:29
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Nem tud távol maradni
![]()
108
![]() |
Sziasztok
Nekem viszont ellentétes és pozitív a tapasztalatom, az idén hatamasat nött, hetente egy levelet kihozott. Még abban a nagy melegben is növegetett rendesen csak amikor nyitotta a leveleket akkor égett meg a széle. Most már 1,5m-es leveleket hoz és rengeteg sarja is van. Tavasszal ültettem át erre az új helyre, mert a régi helyén nem fejlödött úgy ahogy szerettem volna. Kevesebb napot kapott és szelesebb is volt az a hely állandóan szabdalta a leveleit a szél. Most úgylátszik eltaláltam a helyét, sokkal védetebb és naposabb helyre ültettem. Már jó pár éve próbálkozok banánnal de ekkora még sosem volt. Egyébként a Rappaiéktól származik a növény. Üdv.
Beküldve: 2007/9/11 19:42
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Ide költözött
![]()
![]() |
Hellóka!
Nekem is nagyot nőtt a banán, de hát még a pálmám! Majd teszek fel róla képeket ![]()
Beküldve: 2007/9/12 7:47
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Igen, sajnos egyre több jelenik meg
Majd lehet, teszek föl képeket.Üdv.: Dávid
Beküldve: 2007/9/13 13:45
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Milyen gombaölőszerrel?
Beküldve: 2007/9/22 11:08
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Mi a banánokra Previcur-t használunk, igaz, csak pár hónapja. Úgy tűnik hatásos, a talaj és a levélzet kezelésére is alkalmas.
Beküldve: 2007/9/22 19:39
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Köszönöm szépen,
ígyekszem beszerezni ![]()
Beküldve: 2007/9/24 17:58
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Én egy másik gombaölőszert szereztem be. Bayer Kiskert a neve. Azt írja, hogy felhasználható dísznövények gombabetegségei ellen. Szerintetek ez jó? Mert nagyon sok folt van a banánon. Választ előre köszönöm.
Dávid
Beküldve: 2007/9/30 13:11
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Nem tudom, én nem ismerem...
![]() Nyilván nem fog kárt tenni benne, a hatákonyság pedig majd kiderül.
Beküldve: 2007/10/7 8:22
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Ahogy nézem, hatékony!
Szépen, folyamatosan tűnnek el róla a foltok, szerintem bevált, de azért még sok van rajta, majd permetezem! ![]()
Beküldve: 2007/10/8 10:03
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Mitől lehet az, hogy a szobai banánom levele félig nyílik ki, és már röktön jön a következő levél? Mert az van, hogy egy levél kinyílik valameddig, és még ki sem nyílt, már azonnal nyílik bele a következő. Ilyenből van 3-4 levél. Majd teszek fel róla képeket. Mitől van ez?
![]()
Beküldve: 2007/10/9 8:45
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Na, itt a kép. Kicsit rosszul sikerült, mert rásütött a nap. De az egyik képen jól látszik, hogy a levelek egymásban vannak.
File csatolás: Banán levele.jpg (23.54 KB)![]() Banán levele 1.jpg (22.33 KB)![]()
Beküldve: 2007/10/9 8:54
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Héj, ide senki sem ír?? Ide nem is jön senki?? Senki sem válaszol??
Beküldve: 2007/10/14 10:17
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Dávid,
milyen időközönként hozza ki ezeket a leveleket? Folyamatosan, néhány hét alatt, vagy ez már egy régóta húzódó állapot?
Beküldve: 2007/10/14 20:30
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Köszi, hogy válaszoltál!
Kb. egy - másfél hónapja van ez, és elég gyorsan hozza a leveleit. 1-2 hét alatt már kinyílik (de csak félig, mert nem tud jobban az előző levél miatt) télleg nem tudom, hogy mi lehet a gond! Küldök újra egy pár képet, ezen hátha jobban látszik! Üdv.: Dávid File csatolás: Banán levele 2.jpg (19.44 KB)![]() Banán levele 3.jpg (20.96 KB)![]()
Beküldve: 2007/10/15 7:45
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Dávid, sajnos nem jöttünk rá, de megkérdezek még néhány növényorvost... Valamilyen tápanyaghiányra gyanakszom, de ahogy jobban elmélyülök a témában, úgy leszek bizonytalanabb is...
![]()
Beküldve: 2007/10/16 20:38
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
A vélemény nem változott, mindenki egyoldalú tápanyagutánpótlásra gyanakszik, talán K hiány. Használj valamilyen komplex tápanyagot és kérlek, majd számolj be a történésről.
Beküldve: 2007/10/17 8:42
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Köszi, hogy azért segítettél!!
Jó, majd kipróbálok olyan tápanyagot, amiben minden fontos tápanyag benne van úgy, ahogy a növénynek szüksége van rá. Azért mégegyszer köszönöm szépem. Majd beszámolok, mi volt! Üdv.: Dávid
Beküldve: 2007/10/19 8:19
|
|
Transfer
|
||
||
|---|---|---|
|
Moderátor
![]()
![]() |
Az van, hogy 3-4 levél elszáradt, és levágtam őket. Majd rakok fel képeket. De jönnek az újjabb levelek. Meg van egy kb. 8 cm-es sarj. Mit csináljak vele?? Ki vegyem a földből??
Beküldve: 2007/11/2 10:02
|
|
Transfer
|
||
Te tudsz hozzászólásokat olvasni.
Te nem tudsz létrehozni új témát.
Te nem tudsz válaszolni a hozzászólásokhoz.
Te nem tudod szerkeszteni a hozzászólásaid.
Te nem tudod törölni a hozzászólásaid.
Te nem tudsz új szavazást indítani.
Te nem tudsz szavazni.
Te nem tudsz állományokat csatolni a hozzászólásaidhoz.
Te nem tudsz hozzászólni jóváhagyás nélkül.

Transfer
Az ültetésben a kutyusom is segített, ez látszik is, még ültetés után is ott volt velem 
Musa basjoo.jpg (24.33 KB)

Tényleg gyorsan nől!

Majd lehet, teszek föl képeket.